Windmolendebat van zaterdag 19 Februari: terugblik en terugkijken

Afgelopen zaterdagmiddag vond in het ZIMIHC theater Stefanus het debat ‘Windmolens in Utrecht – Noodzaak of Waanzin?’ plaats. We organiseerden dat samen met Buren van Rijnenburg en het Stadspodium. Voor het debat hadden we een aantal pittige stellingen voorbereid. De discussie in de ring en met de zaal gaf een inkijk in de meningen en denkwijzen van de diverse betrokken partijen. 

We hebben ons best gedaan om ook de mensen thuis te betrekken, maar door technische fouten van het mediabedrijf dat ons assisteerde is dit niet goed uit de verf gekomen. Wij balen daar ontzettend van.  Aan het begin kon door technische storingen de livestream pas later starten. De thuispolls die we hadden voorbereid werkten niet. Onze excuses hiervoor.

Debat terugkijken

Gelukkig is het debat opgenomen en kun je het hier terugkijken. Excuus voor de echotoon, die verdwijnt wel snel.

De bijdrage van de Buren van Lage Weide begint zit aan het begin. Ook kun je het fragment terugkijken waarin Kees Pieters van NederWind kundig onderbouwd  waarom windturbines in jouw achtertuin niet noodzakelijk zijn. Diverse bronnen van de rijksoverheid bevestigen intussen dat ze op zee beter passen en daar de klimaatdoelen voor wind halen. Op zee kosten ze ook veel minder subsidie.

We kijken nog of we het debat voor de overzichtelijkheid in afzonderlijke fragmenten kunnen knippen. Indien mogelijk, plaatsen we die op een later moment nog.

Verloop van het debat

Dr. ir. Jan de Laat van het LUMC aan het woord

Naast de mooie bijdrage van Kees Pieters waren we ook heel erg blij met de bijdrage van Dr. ir. Jan de Laat, werkzaam bij het LUMC. Zijn onafhankelijke standpunt als audioloog over windturbinegeluid en geluidshinder werd door de zaal als zéér informatief ervaren.

Gertjan te Hoonte van de VVD Utrecht beargumenteerde goed waarom hij windmolens liever niet in dicht bewoond en bebouwd gebied ziet. Volgens hem moet de gemeente Utrecht wachten met een windpark tot er een nieuwe landelijke norm geldt die de minimumafstand tot woningen regelt. Tien keer de mast- of tiphoogte is dan een mogelijkheid.

Rachel Heijne van Groen links wil daar niet op wachten. Ze vindt ook dat een meerderheid van omwonenden geen doorslaggevende stem heeft bij een besluit over een windpark in Utrecht. Schade die je ondervindt als je huis minder waard wordt, legt ze bij de initiatiefnemer. Hebt u het debat (deels) gemist kijk het dan zeker even terug.

Hebt u het debat (deels) gemist kijk het dan zeker even terug.

Diverse kranten hebben geschreven over het debat:

https://burenvanlageweide.nl/over-ons/nieuws/2022/conclusie-windmolendebat-volgens-ad-turbines-pas-plaatsen-als-gevolgen-voor-gezondheid-duidelijker-zijn


Spread the love