Beeldmateriaal Energie-U is misleidend

Lage Weide met molens volgens Energie-U

 

Lage Weide met molens volgens Buren van Lage Weide

De website van Energie-U opent met een panoramafoto van Lage Weide met windmolens, gezien vanaf de Amsterdamsestraatweg ter hoogte van de afslag naar Op Buuren. De molens op deze foto zijn klein en vaag. Je zou zeggen dat het allemaal wel mee gaat vallen straks met de horizonvervuiling. Ook de promotiefilm van Energie-U toont dit beeld.

Nadat de zoeklocaties op 12 oktober bekend werden gemaakt, heeft Buren van Lage Weide een berekening gemaakt van de werkelijke hoogte van de molens die op de panoramafoto te zien zijn. Uit deze berekening blijkt dat de beelden van Energie-U onjuist zijn en een voorstelling geven die ver van de toekomstige werkelijkheid afstaat. De gebruikte lenzen in combinatie met de panoramavoorstelling slaan de beelden ‘plat’ en de molens zijn wat wazig neergezet. Het belangrijkste is echter dat de gekozen posities van de molens in de verste verte niet overeenstemmen met de zoeklocaties, zodat met name de dichtstbijzijnde molens volledig ontbreken in het beeld!

Tijdens de eerste inloopavond van de gemeente in de Schepenbuurt op 15 november heeft Buren van Lage Weide Energie-U hiermee geconfronteerd. Nu, een week later, staat de misleidende foto nog steeds prominent op de website en draaien de minimolentjes in de promotiefilm nog steeds op volle toeren.

Op 19 november is iemand van Buren van Lage Weide bij Ecofys, de begeleider van het windmolenpark op Lage Weide, geweest. De maker van de visualisaties heeft daar de programmatuur gedemonstreerd waarmee de visualisaties gemaakt zijn. De posities van de molens zijn hem door Energie-U aangeleverd en hebben niets te maken met de nu bekende werkelijke posities. Dat de foto’s, doordat ze met een groothoeklens zijn gemaakt, geen realistisch beeld geven, was iets waar deze medewerker zich nog geen zorgen over had gemaakt.

Om er zeker van te zijn dat de molens inderdaad te klein geprojecteerd zijn, vroeg onze man de medewerker van Ecofys om molen nr. 1 (zie de kaart zoeklocaties van Energie-U), de molen die het dichtst bij Op Buuren komt te staan, in zijn eigen foto te plaatsen. Deze molen viel nu ongeveer twee keer zo hoog uit als de hoogste molen die in zijn eigen projectie te vinden is.

Hierboven ziet u de foto van Energie-U en de door Buren van Lage Weide aangepaste foto. Het gaat hier overigens nog steeds om een panoramavoorstelling. Wanneer een normale lens gebruikt wordt, wordt het beeld nog bedreigender.

Buren van Lage Weide betreurt het dat Energie-U blijkbaar zijn toevlucht denkt te moeten zoeken bij dit soort misleidende beelden en dat deze beelden al drie inloopavonden achteloos aan de burger worden voorgeschoteld. Vóór 12 oktober was er nog het excuus dat locaties niet bekend waren. Nu dat al wekenlang wél het geval is en nu wij gezien hebben hoe snel en gemakkelijk zo’n foto is aan te passen met de juiste locaties, krijgen wij sterk de indruk dat er sprake is van opzettelijke misleiding of tenminste grove onverschilligheid.

Spread the love