Het debat van De Buren

Buren van Lage Weide organiseerde een debat over windturbines op Lage Weide. Afgelopen maandag 10 september vond dit plaats in een volle kantine van U.S.V. Elinkwijk. Gemeenteraadsleden van VVD, D66, PvdA, SP, CDA en GroenLinks gingen hier in discussie over een aantal stellingen waarover omwonenden van Lage Weide zekerheid willen. Twee deskundigen, één op het gebied van geluidsoverlast en één op het gebied van alternatieve energie-opwekking, bewaakten de wetenschappelijke inhoud van het debat. Aan het slot van de avond kreeg de zaal de gelegenheid vragen te stellen. Het laatste woord was voor de voorzitster van Energie-U, die ook aanwezig was.

Al kwam er niet veel verandering in tijdens het debat, het was interessant om de politici zelf hun standpunt te horen verwoorden. Verder werd duidelijk dat nog geen van de fracties wil compenseren voor de schade die dit project waarschijnlijk gaat opleveren, bijvoorbeeld de waardedaling van de woningen.

Enkele punten uit deze avond:

  • Raadslid Steven de Vries van GroenLinks gaf aan te geloven in het heil van windenergie en – heel eerlijk – dat de wetenschappelijke achtergrond hem ontgaat.
  • SP-lid Michel Eggermont gaf aan eventueel eerst windturbines te willen laten plaatsen en dán pas te kijken of er overlast is. Zo nodig zouden de molens tijdelijk stilgezet moeten worden. BvLW ziet meer in een analyse vóóraf, eerst op economisch rendement en daarna op hinder/overlast. Het raadslid gaf verder aan meer waarde te hechten aan het politieke spel van meerderheden vormen, dan aan het vormen van een eigen mening op basis van feiten.
  • VVD raadslid André van Schie gaf als enige helder aan dat windturbines op Lage Weide te weinig voordeel leveren bij te veel hinder.

 

Spread the love