Aanvullend onderzoek door gemeente

De maar liefst 404 inspraakreacties op de onderzoeksaanpak voor de MER en MKBA zijn aanleiding voor de gemeente Utrecht om extra onderzoek te doen ten behoeve van de plannen voor een windmolenpark op Lage Weide. Bij het onderzoek naar het landschappelijke effect zal nu ook specifiek aandacht worden besteed aan de mogelijke effecten op de openheid van het Groene Hart en op waardevolle dorpsgezichten zoals Oud-Zuilen en Elinkwijk. De gemeente laat ook onderzoeken wat de mogelijkheden en kosten zijn om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken met zonnepanelen in plaats van met windmolens. Daarnaast gaat de gemeente de effecten van laagfrequent geluid onderzoeken in aanvulling op de huidige geluidsmetingen.

Dit klinkt hoopgevend. Met name het onderzoek naar energie-opwekking door middel van zonnepanelen is iets waar Buren van Lage Weide vierkant achter staat. Op voorwaarde natuurlijk dat de zonnepanelen inderdaad in plaats van de windturbines gaan komen en niet als een extraatje erbij. Maar laten we niet te vroeg juichen. De gemeente Utrecht schept op dit moment ook ruimte voor onderzoek naar de landschappelijke inpasbaarheid van nog veel grotere windturbines met een totale hoogte van maar liefst 180 tot 190 meter. We zijn dus gewaarschuwd!

Langzaam druppelen de fotomontages van de gemeente binnen. Hoe de windmolens er vanuit de verte uit komen zien is inmiddels bekend. Het wachten is nu nog op de visualisaties van dichtbij. Een molen op 500 of 700 meter van je huis geeft immers een ander zicht dan een molen op 3, 5 of 7 kilometer afstand. Voorlopig moeten we het vooral nog even doen met de realistische visualisaties van ons eigen platform.

Klik hier om de inspraaknotitie van de gemeente te lezen. En laten we de komende tijd vooral waakzaam en alert blijven en de plannen van de gemeente kritisch volgen. We zijn er nog lang niet.

Spread the love