Bezoek Utrechtse gemeenteraadsleden aan Zuilen

Discussie over windmolenplan met raadsleden, 12-4-2012

Dondermiddag 12 april 2012 bracht een aantal gemeenteraadsleden een werkbezoek aan Zuilen. Er waren vertegenwoordigers van alle partijen, behalve van Leefbaar Utrecht en de ChristenUnie, beide wegens ziekte verhinderd. Het begon met een fietstocht door de wijk, waarbij de raadsleden, zoals sommigen later zelf zeiden, niet om de vele raamposters heen konden, die ze overal zagen hangen. Bij het SEB-gebouw was er zelfs een groot spandoek van Buren van Lage Weide.

Het avondprogramma startte om 20.00 uur met een volle zaal. Eerst was er een presentatie over groenplannen in de wijk, vervolgens een kort intermezzo van Kunstkasteel Zuilen. Hierna konden bezoekers aan verschillende tafels met de raadsleden discussiëren over drie onderwerpen: wijkeconomie, voorzieningen en veiligheid in de wijk. Er was ook nog een tafel gereserveerd voor overige onderwerpen. Hoewel het windmolenplan dus niet expliciet op de agenda stond, bleek al gauw dat de meeste bezoekers gekomen waren om over dít onderwerp te praten. Aan de drie andere tafels zaten elk zo’n zes bezoekers. Rond de tafel overige onderwerpen werd een grote kring gevormd van zeker zestig mensen, die de raadsleden van GroenLinks, VVD, CDA en – later – PvdA stevig aan de tand voelden, eerst nog even over andere onderwerpen, maar daarna alleen nog maar over de windmolens. Veel tafelgenoten hadden kritische vragen voor de gemeenteraadsleden: Waarom windmolens hier? Waarom niet meer onderzoek naar alternatieven? Waarom doet de gemeente geen eigen onderzoek naar de haalbaarheid van een windmolenpark? Er werd ook aangegeven dat mensen zich niet serieus genomen voelden door de gemeente. En dat het plan financieel tot mislukken gedoemd is. Ook kwamen onze bezwaren op tafel met betrekking tot overlast, waardedaling van huizen etc. Veel verschillende mensen kwamen aan het woord, maar natuurlijk was de tijd veel te kort. De reactie van de raadsleden was eigenlijk steeds dezelfde: het plan is nog in een heel vroeg stadium, jullie zijn er heel vroeg bij. Er valt nog niets te beslissen over een plan dat nog niet uitgewerkt is.

Bij de plenaire samenvatting zei Steven de Vries van GroenLinks dat al onze opmerkingen genotuleerd waren en dat hij en de andere raadsleden erg onder de indruk waren van het grote aantal mensen dat zich verzet tegen de windmolens. Het is ze duidelijk geworden dat dit iets is dat heel breed gedragen wordt in de wijk.

Spread the love