Gemeenteraad Stichtse Vecht kritisch over windmolenplan

Op dinsdag 10 april 2012 hield de gemeente Stichtse Vecht van19.30 – 21.00 uur een gemeenteraadsvergadering. Plaats: Gemeentehuis Beek en Hoff, Molendijk 34, Loenen. De gemeenteraad liet zich deze avond informeren over de plannen voor een windmolenpark op Lage Weide, Utrecht, pal naast de gemeentegrens met Stichtse Vecht.

De Utrechtse wethouder Mirjam de Rijk kreeg als eerste het woord. Het werd haar niet makkelijk gemaakt. Na een half uur verliet zij duidelijk geïrriteerd het gemeentehuis, omdat ze nog iets in Utrecht te doen had. Dit werd haar niet in dank afgenomen.

Bestuurslid Hans Botman van Energie-U werd het vuur nog nader aan de schenen gelegd. Zijn verhaal over het mondiale energie- en milieuvraagstuk, wekte irritaties bij de raad, die hem sommeerde op te schieten. Hij was immers uitgenodigd om te reageren op vragen over windmolens. Die wist hij overigens niet tot tevredenheid van de raad te beantwoorden.

Vervolgens gaf Jerry Sterk een inleiding op het onderwerp. Deze maakte veel indruk. Ron Alflen weerlegde vervolgens, al improviserend, alles wat Hans Botman had verteld. Een zeer sterke analyse! De conclusie was duidelijk: Windmolens op LW? Niet aan beginnen!

Het afrondend praatje van Ad Vermeulen was voornamelijk geschreven voor Mirjam de Rijk, maar die was allang weg. Als symbool voor haar afwezigheid heeft Ad, voordat hij begon, een lege stoel in de zaal gezet. Eens temeer werd duidelijk: De suggestie wordt gewekt dat je mag participeren maar, als je wat te vertellen hebt, is mevrouw De Rijk niet beschikbaar om naar je te luisteren.

Buren van Lage Weide heeft de raadsleden verzocht hun politieke invloed op hun Utrechtse collega’s uit te oefenen. Daar kwamen zeer positieve reacties op! De raad heeft wethouder Ploeg om een notitie gevraagd waarin hij verdere stappen moet uitwerken.

Spread the love