De Buren van Lage Weide (BvLW) hebben de gemeenteraad en wethouder De Rijk in mei opgeroepen sneller en zorgvuldiger te kijken naar alle informatie rondom het plan voor een windmolenpark op Lage Weide. En daar een debat over te voeren. Zolang dit uitblijft, zien we geen reden nu al in een klankbordgroep plaats te nemen.
Sinds november 2011 hebben we veel informatie verzameld en met de raadsleden op RaadsInformatieAvonden bediscussieerd. Daarbij zijn onderbouwde twijfels gerezen over de financiële en economische risico’s van Energie U’s initiatief (zie onze website.) Vreemd genoeg heeft de raad al meer dan een half jaar geen inhoudelijk debat met de wethouder gevoerd. Voor de commissievergadering van 31 mei jl. werden ‘de windmolens’ zelfs van de agenda gehaald. De fracties willen eerst een startnotitie en richtlijnen voor het planproces zien. Die verwacht de wethouder na de zomer. Volgens haar eigen planning moesten die er echter al in het voorjaar liggen. De onderhandeling tussen Energie U en de bedrijven op Lage Weide duren, naar verluid, langer dan gedacht.
Mevrouw De Rijk wil nu, zonder raadsdebat, vast met een klankbordprocedure starten. Daarin moeten de gemeente, de omwonenden, Energie U, bedrijven en belangengroepen vragen verzinnen die in de Milieu Effect Rapportage en de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse onderzocht gaan worden. Voor deze klankbordgroep werden uitgenodigd:
- Milieugroep Zuilen: 2 deelnemers
- Buren van Lage Weide: 3 deelnemers (3 buurten)
- ‘Onafhankelijke bewoners’: 3 deelnemers (3 buurten)
- Ondernemersverenigingen Lage Weide ILW, OVSV, VVE: 3 deelnemers
- Vogelwacht / Utrechtse natuurorganisatie: 1 deelnemer
- Milieucentrum Utrecht: 1 deelnemer
De Buren van Lage Weide nemen hier voorlopig geen zitting in. Het debat heeft prioriteit. Daarnaast vinden we dat de MKBA voorafgaat aan de MER; de volgorde van de wethouder wekt de indruk dat het plan ‘door moet.’ Los daarvan vinden we een klankbordgroep waardevol, mits deze democratisch is ingericht. In de samenstelling ziet de gemeente helaas voor- en tegenstanders van duurzaamheid. Onder onze sympathisanten – 1300 bewoners, in 9-13 wijken – zitten verkopers van zonnepanelen!
We roepen de wethouder en raad op eerst de voor- en nadelen van verschillende duurzame alternatieven overtuigend op een rij te zetten. Dat is onvoldoende gebeurd. Keuzemogelijkheid schept vertrouwen.