Onze reactie op uitblijven van debat in gemeenteraad.

Hieronder onze email aan de gemeenteraad van Utrecht. In de email wordt verwezen naar een aantal documenten die u onder de email kunt vinden.

Geachte fractievoorzitters,
geachte leden van de raadscommissie Stad en Ruimte,
geachte wethouder,

 

Afgelopen week hebben wij begrepen dat het plan voor windmolens op Lage Weide niet wordt geagendeerd op de commissievergadering van 31 mei a.s. De Buren van Lage Weide vinden dit onbegrijpelijk, omdat er veel nuttige en relevante informatie in onder meer november 2011, januari en maart 2012 is gedeeld tussen wethouder, raads- en niet-raadsleden, en bediscussieerd in RIA’s. Zo hebt u bijvoorbeeld van ons een onderbouwd oordeel gekregen over de financiële en (voorlopige) economische haalbaarheid van het plan. Wij betreuren dat de raad over deze en ander inhoudelijke zaken nog steeds niet fundamenteel aan het woord is geweest, terwijl we dit cruciaal achten voor een zorgvuldige voortgang van het proces. In het afgelopen half jaar zijn meerdere keren tekortkomingen geconstateerd m.b.t. de inhoud van het plan van Energie-U, de communicatie naar bewoners, de transparantie van het proces, enzovoorts. De BvLW vinden dat de raad nu onomwonden op een verbetering moet inzetten, onder meer door een goed inhoudelijk debat te voeren en heldere procedurestappen af te spreken met de wethouder.

 

Uit de laatste RIA (20 maart jl.) hebben wij begrepen dat de raad met de wethouder inhoudelijk in debat wil(de) gaan, en het op grond van een startdocument eens wil worden over uitgangspunten, procedure en een logische route voor besluitvorming. Dat is wat ons betreft noodzaak. Gezien de grote onzekerheid onder bewoners had het startdocument er al mogen liggen. De afspraak was voorjaar 2012 en dat is zo goed als voorbij. Mogen we in dit verband memoreren aan de snelheid van het Lente-akkoord in Den Haag? We missen in deze regie van de raad.

 

Intussen heeft de wethouder wel haar pad geschetst. Afgelopen week ontvingen we een mail en uitnodiging van de projectleider (zie bijlagen, aangehecht) dat er wordt gestart met een Klankbordgroep Windmolenplan Lage Weide. Aansluitend zijn we gebeld door de voorlopige voorzitter van Klankbordgroep, de heer De Jong. De BvLW hebben besloten nu niet in te gaan op de uitnodiging om te participeren, omdat we het startmoment voor een dergelijk traject onjuist achten. Wij vinden dat de volksvertegenwoordiging eerst het debat moet voeren over de informatie, kritiek en onzekerheden die er liggen. Daaruit moet blijken wat de logische volgorde is van stappen die ofwel leiden naar verdere uitwerking, ofwel naar afvoering van dit plan.

 

Daarnaast spelen de volgende overwegingen rondom de voorgestelde Klankbordgroep, die wat ons betreft de visie van de raad eisen:

 

a) We herkennen ons niet in de geschetste benadering m.b.t MKBA en MER, die samen worden gepakt. In ons beeld is de MKBA een afweging vooraf(!) van de belangrijkste maatschappelijke en economische voor- en nadelen van de investeringsbeslissing. De gevolgen voor consumenten, producenten, werknemers, et cetera komen dan aan bod. Het is nu al goed mogelijk de belangrijkste maatschappelijke en economische effecten van de meest realistische varianten van een beoogd windmolenpark te onderzoeken en te toetsen binnen een bandbreedte. Dit onderzoek kan op hoofdlijnen of meer in de diepte worden uitgevoerd. De doorlooptijd: enkele weken. De MKBA kan bij een latere MER-uitkomst en enigszins gewijzigde technische parameters worden geactualiseerd. In ons beeld is de MER een (milieu)technische verkenning van uitwerkingsvarianten, die aan relevante wet- en regelgeving worden getoetst, waarbij inzicht ontstaat over milieutechnische/planologische haalbaarheid op Lage Weide. Wij vinden het belangrijk dat in het raadsdebat de volgorde en urgentie van beide instrumenten goed wordt besproken en vastgelegd. Hierbij horen ook afspraken over wat tussentijdse conclusies betekenen voor de voortgang van het project.

 

b) We plaatsen vraagtekens bij de toon van de documenten over de Klankbordgroep. De uitnodigingstekst is deels bevooroordeeld. De Buren van Lage Weide zouden niet onafhankelijk zijn en andere bewoners wel, de BvLW zouden maar drie i.p.v. negen tot dertien buurten vertegenwoordigen, milieuorganisaties worden kennelijk a priori als onafhankelijk gezien, et cetera. We hebben dit punt gedeeld met de heer De Jong. De BvLW krijgen overal complimenten voor de wijze waarop bewoners worden betrokken en geïnformeerd. Gezien ons aantal sympathisanten (rond 1300, uit alle wijken rond Lage Weide) en gezien de betrokkenheid van deze bewoners bij even belangrijke zaken als verkeersveiligheid, bestemmingsplan, werk, sport, kinderopvang, enzovoorts, lijkt het ons onzinnig burgers op te delen in voor- en tegenstanders van duurzaamheid. Hopelijk gaat het Klankbordtraject over de kwaliteit van de onderzoeksvragen en niet over wie ze stuurt.

 

Wij kopiëren de wethouder in op deze brief en adviseren haar nu onomwonden afstand te nemen van de benadering die overduidelijke politieke regie ademt, en om die reden geen vertrouwen kán wekken bij de bewoners. Wij roepen haar en het college op het windmolendossier veel breder en onafhankelijker te bekijken, vanuit de ambitie en doelstelling om duurzame energie op te wekken/te besparen, in plaats vanuit de doelredenering dát er een windmolenpark op Lage Weide moet komen. De in RIA’s gedeelde technische, financiële, en economische informatie geeft daar alle aanleiding toe. Een meer onafhankelijke benadering zal meer vertrouwen wekken bij de bewoners. Vertrouwen is het sleutelwoord op dit dossier, daar heeft het tot nog toe, en om aanwijsbare redenen, aan ontbroken. De voorbeelden spreken. Het afgelopen half jaar hebben bewoners herhaaldelijk van de gemeente en de initiatiefnemer op informatieavonden te horen gekregen dat er nog geen omlijnd windmolenplan ligt, terwijl het voorstel van Energie-U uit juni 2011 aan de gemeente glashelder in bedoeling en uitwerking was. In dezelfde lijn past de halve beoordeling van de financiële onderbouwing en de risico’s door Bosch en Van Rijn, waar genoegen mee wordt genomen, terwijl ambtenaren in een mail van 28 juni 2011 aan Energie-U letterlijk vragen om een “realistische doorrekening van investeringskosten, opbrengsten en risicofactoren,” en er tussen de afdeling Grondzaken en Energie-U per mail is gediscussieerd over projectrendement, rentevoet en kapitaalrisico’s. Deze feiten blijken uit documenten die de BvLW in bezit kregen door een WOB-aanvraag (als bijlagen 8, 15a en 15b toegevoegd.) In de RIA van maart 2012 hebben wij deze gegevens (nog) niet opgebracht. Het gaat ons uiteindelijk niet om het Salomonsoordeel over de financiële kwestie. Wel zullen we, zolang dit plan er ligt, strak en kritisch blijven kijken wat er met belastinggeld gebeurt dat eventueel, via SDE-subsidie, in een windmolenpark wordt gestoken. Daarnaast staat de geschetste politieke regie in contrast met wat bewoners wordt voorgespiegeld, namelijk dat ‘het nog vroeg is in het traject, dat er nog van alles mogelijk is, dat participatie belangrijk is,’ enzovoorts.

 

Wij roepen de raad op met spoed een degelijk inhoudelijk debat te voeren met de wethouder en duidelijke (onomkeerbare) processtappen met haar vast te stellen. Daar hebben de bewoners recht op, na meer dan een half jaar onzekerheid. De BvLW kunnen pas op een klankbordprocedure reageren als helder is wat de raad vindt en wil.

 

Met vriendelijke groet,

Jan Sakko,

voorzitter Buren van Lage Weide

Links naar documenten:

8_mail_aan_energie_u_28_06_11

15a_financiering_windpark_energie-u_07_07_11

15b_mail_aan_energie-u_over_v3

 

Email aan ons gericht met een  uitnodiging voor deelname aan de klankbordgroep:

Van: Teeseling, Maaike van
Datum: 15 mei 2012 16:00
Onderwerp: uitnodiging klankbordgroep windmolenplan Lage Weide
Aan: jansakko@gmail.com
Cc: Wouter de Jong

 

Geachte meneer Sakko,

Bijgevoegd treft u een uitnodiging aan voor deelname aan de klankbordgroep voor het windmolenplan Lage Weide. De gemeente hecht er aan omwonenden en ondernemers bij het planproces rond windmolens op Lage Weide te betrekken.

 

De klankbordgroep levert een bijdrage aan een zorgvuldig planproces waarbij de kwaliteit van de leef- en werkomgeving voorop staan. In de klankbordgroep vragen we om die reden met name de omliggende buurten van Lage Weide alsmede bewoners en ondernemers van Lage Weide zelf zitting te nemen. Het betreft vertegenwoordigers van de Milieugroep Zuilen, de Buren van Lage Weide en de ondernemersverenigingen van Lage Weide. Ook vinden we het van belang om een aantal onafhankelijke bewoners de mogelijkheid te bieden om deel te nemen. Daarnaast hebben we aan de Vogelwacht Utrecht en Milieucentrum Utrecht gevraagd aan de klankbordgroep deel te nemen. Per buurt is er één deelnemer. Om de klankbordgroep qua omvang enigzins werkbaar te houden, onderscheiden we zes buurten: Leidsche Rijn, Schepenbuurt, Zuilen/Elinckwijk, Maarssenbroek, Oud-Zuilen/Opbuuren, Kantonnaleweg.

 

In de klankbordgroep vragen we zitting te nemen:

– Milieugroep Zuilen: 2 deelnemers

– Buren van Lage Weide: 3 deelnemers (3 buurten)

– Onafhankelijke bewoners: 3 deelnemers (3 buurten).

– Ondernemersverenigingen ILW, OVSV, VVE: 3 deelnemers (1 afgevaardigde per vereniging)

– Vogelwacht / Utrechtse natuurorganisatie: 1 deelnemer

– Milieucentrum Utrecht: 1 deelnemer

 

We hebben vanuit de gemeente Wouter de Jong bereid gevonden als kwartiermaker voor de klankbordgroep op te willen treden en de eerste vergadering voor te willen zitten. Wouter de Jong is oud-gedeputeerde voor de provincie Utrecht en is momenteel voor een dag in de week verbonden aan het Programma Utrechtse Energie van de gemeente. Op de eerste vergadering bespreken we de keuze voor een onafhankelijke voorzitter die het verdere proces tot een advies aan het gemeentebestuur in goede banen zal leiden.

 

We verzoeken u om uiterlijk 22 mei kenbaar te maken wie er namens de Buren van Lage Weide deel zal nemen en ons de contactgegevens van deze personen door te geven. We vragen jullie drie bewoners vanuit drie verschillende buurten af te vaardigen. Voor de overige buurten zorgen wij via de wijkraden voor een vertegenwoordiging.

 

Mocht u hierover nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Wouter de Jong (06-54904727). Het streven is om begin juni de eerste bijeenkomst te plannen. Voor de inhoud van de eerste bijeenkomst verwijzen we naar de uitnodiging in de bijlage.

 

Met vriendelijke groet,

 

Maaike van Teeseling,

Projectleider Milieu & Duurzaamheid
Gemeente Utrecht
StadsOntwikkeling
Postadres Postbus 8406, 3503 RK Utrecht
Bezoekadres Ravellaan 96

 

Spread the love