Komt er een biomassa-centrale?

Snoeihout

Zowel Nuon als Eneco hebben de ambitie een biomassa-centrale op Lage Weide te bouwen. Zo’n centrale mag je zien als een grote, efficiënte open haard waar stroom en warmte wordt opgewekt. Dat hoeft niet op bezwaren te stuiten, zeker niet als deze biomassa bestaat uit versnipperd afvalhout en droog afval uit de natuur. Anders zou dit bijvoorbeeld in de buitenlucht verbrand worden.

Dit schone materiaal is niet de enige biomassa. Ook sloophout en gedroogd slib van de rioolzuivering vallen onder de noemer ‘biomassa’ en dan wordt het anders. Sommig van dit materiaal bevat zware metalen. Deze zware metalen komen in de verbranding vrij. Ze worden opgevangen in een filtersysteem en de as. De vraag is dan wel hoe milieuvriendelijk dat gebeurt.
Nuon overweegt ook behandeld hout te verstoken en Eneco wil alleen onbehandeld hout verstoken. De installatie van Nuon zou naast de bestaande centrale komen. Eneco overweegt een plaatsing bij Bonder, bij het kanaal. We bekijken nog hoezeer het beeld en de rust hiervan te lijden zouden krijgen. Het is te verwachten dat er maar één installatie komt: óf Nuon, óf Eneco.
Buren van Lage Weide houdt vinger aan de pols en volgt de ontwikkelingen met positief-kritische interesse.

Spread the love