Drukbezochte informatieavond Leidsche Rijn / Terwijde

Bewoners niet blij met procedure Klankbordgroep; Industrievereniging Lage Weide ziet nadelen windturbines; voorkeursvariant waarschijnlijk 4 à 6 molens, geclusterd rond het meertje op Lage Weide.

Stoelen en krukken bijplaatsen, zitten op tafels, en staande belangstellenden; het was volle bak in het paviljoen bij Desto. Ongeveer 125 omwonenden uit Terwijde en andere wijken van Leidsche Rijn kwamen naar de informatieavond over het windmolenplan, georganiseerd door Buren van Lage Weide. Wat houdt het plan in, wat zijn de gevolgen voor bijvoorbeeld de wijk Terwijde, net 500 meter vanaf de dichtstbijzijnde molen? Het enige aanwezige raadslid van Utrecht, André van Schie (VVD), was stomverbaasd over het aantal vingers toen hij vroeg wie nog niet van dit plan op de hoogte was: ruim een derde van het publiek. Gevraagd naar de plannen voor een biomassa-centrale bleek meer dan de helft van de aanwezigen niet op de hoogte.

De voorzitter van Buren van Lage Weide, Jan Sakko, legde uit dat het bewonersplatform goede plannen voor duurzame energie(besparing) steunt. Omwonenden willen daarnaast kunnen kiezen tussen alternatieven. BvLW is tegen windturbines vanwege de nadelen voor de leefomgeving. Ook is er sterke twijfel over het nut voor de klimaatdoelstelling.

Klankbordgroeplid August de Heij lichtte daarna de rol van de Klankbordgroep toe. Veel vragen uit het publiek en een stevige discussie volgde over deze door de Utrechtse politiek gekozen manier van participatie. De Heij verdiende respect voor zijn inzet. De aanwezigen benadrukten echter dat hij niet het standpunt van een hele wijk verwoordde. De Heij zei dat hij inderdaad niet is verkozen, maar door de gemeente gevraagd.
De Klankbordgroep maakt zich op dit moment op om zijn advies aan het College te verstrekken. Tipje van de sluier: de voorkeursvariant behelst waarschijnlijk de plaatsing van 4 à 6 windmolens, geclusterd rond het meertje op Lage Weide.

Rob Rietveld van NLVOW (Nederlandse Vereniging Omwonenden Windenergie) vertelde over geluid. Hij legde het verschil uit tussen geluid en laagfrequent geluid, en sprak over soepeler regels rond metingen. Hij benadrukte dat in het buitenland, bijvoorbeeld Denemarken, een grens van minimaal 1500 meter tot woonhuizen gerespecteerd wordt.
Ook kan de plaatsing van windmolens de waarde van uw woning beïnvloeden; bekijk hiervoor de website van Buren van Lage Weide.

Afgesloten werd met de belangrijkste vraag: ‘wat kunnen wij als omwonenden nog doen?’ Deze vraag werd mede beantwoord door raadsleden (Utrecht en Stichtse Vecht): ‘Laat je horen, vooral aan de politiek. De namen van alle raadsleden staan op de gemeentesite, benader ze.’ Ook Industrievereniging Lage Weide (ILV) benadrukte haar zorgen over de windmolens. De aangesloten bedrijven vrezen de gevolgen voor hun economische toekomst, maar vooral voor de veiligheid en gezondheid van hun medewerkers. Ook hier het advies: benader jouw volksvertegenwoordigers. De ILW verraste de aanwezigen met de oproep: Meld je aan bij Buren van Lage Weide!

Terwijde, Burt Bacharachstraat. Afstand tot molen nr. 9 ca 650 m, afstand tot molen nr. 8 ca 900 m

De grote opkomst van deze avond bevestigde de informatiebehoefte van de bewoners. Voor de meeste aanwezigen was de conclusie duidelijk: geen windmolens tussen onze woonwijken. Geen windmolens op Lage Weide. Respecteer onze leefomgeving!

Verhinderd? De informatie teruglezen? Download hier de gehouden presentaties:
– presentatie over geluid door Rob Rietveld, directeur Nederlandse Vereniging Omwonenden Windenergie
meer over woningwaarde 

Desto: bedankt voor de gastvrijheid! Alle geïnteresseerden: bedankt voor jullie komst. En vergeet niet: onderneem actie en meld je bij ons aan!

Spread the love